Det är mycket nu

2013/09/17 § Lämna en kommentar

Min 28 dagar långa övningssäsong börjar lida mot sitt slut och snart är det dags att hänga upp uniformen över vintern. Det enda jag har kvar är den relativt korta övningen Höstlöv som kommer att vara en samövning med delar av A9, I19, F21, Helikopterflottiljen och Hemvärnet. Totalt kommer cirka 800 personer att vara inblandade. Det kan ju tyckas vara lite onödigt att först ha en krigsförbandsövning (KFÖ) i augusti och sedan en till övning under september. Med så tätt mellan övningarna så får många besvärligt att kunna vara tjänstledig. Men att Höstlöv genomförs just denna vecka är knappast en slump.

Marinen deltar mellan 6/9 och 19/9 i övningen Northern Coasts där 14 EU- och NATO-länder kommer att öva i södra och mellersta Östersjön. Enligt Försvarsmaktens hemsida handlar det om cirka 35 fartyg och 2500 man. Flygvapnet å sin sida, deltar mellan 16/9 och 27/9 i övningen Arctic Challenge Exercise (ACE) som kommer är baserad i norra delarna av Sverige, Finland och Norge. Närmare bestämt, F21 (Luleå), Bodö flygbas, Örland flygbas och Lapplands flygflottilj (Rovaniemi). Utöver de tre värdnationer deltar även element från Storbritannien och USA. Totalt kommer ACE att omfatta ungefär 90 flygplan och 2000 personer och beskrivs i Norrbottens Kuriren som Europas största flygövning. ACE kommer till viss del att gå omlott med Höstlöv kan komma innehålla inslag av samövning.

Har man i någon omfattning följt med i den medierapportering som finns kring Försvarsmakten så är det numer ovanligt med så många övningar under en så begränsad tidsperiod. Framför allt med tanke på att det gång på gång rapporterats om indragningar inom förbandsverksamheten. Det kan ju då tyckas vara konstigt att totalt 5300 personer från olika länder kommer öva just då. Men någon slump är det dock knappast frågan om.

Under samma period så övas det nämligen även på andra håll. Ryssland och en av dess närmaste allierade, Vitryssland, genomför under samma period en samövning vid namn Zapad 2013, där Zapad betyder väst.  Målet med övningen uppges av RIA Novosti vara att träna skydd mot NATO:s missilförsvar. Det är knappast ett scenario som ger en känsla av välbehag, men jämfört med Zapad 2009 då man bland annat övade försvar med hjälp av taktiska kärnvapen i samband med etniska spänningar i Baltikum så hade läget kunnat vara betydligt värre. Men det visar också på hur man från Ryskt håll ser på situationen i Europa. Eller åtminstone hur man vill beskriva situationen i Europa.Övningen omfattar i storleksordningen 13,000 ryska och vitryska trupper. Detta inkluderar luftlandsättningsförband och förband med amfibisk kapacitet. Det cirkulerar även uppgifter om att övningen skall ha utökats till att omfatta 22,000 man, men jag kan inte hitta några källor som bekräftar detta påstående.

Styrkeförhållandena ger ett intressant perspektiv på senaste tidens uttalanden från våra folkvalda. Tydligen så har den borgerliga regeringen gett oss ett välövat, välutrustat och gripbart försvar. Vilket trotts sin blygsamma numerär står sig väl mot en omgivning som präglas av en ”låg (övnings) nivå”. Tydligen så är tre multilaterala övningar om totalt cirka 5300 personer jämförbart med en bilateral övning med 13,000 personer och att under året ha genomför ett antal oförberedda övningar med upp emot 160,000 man. Vem är det egentligen som står för den låga nivån?

Dessutom så verkar det som att chanserna till att vända försvarets sotdöd snart är slut. I ett gästinlägg på Wisemans Wisdoms signerat av generalmajor Berndt Grundevik så kommer troligtvis den rapport som kommer ligga till grund för 2014 års försvarsbeslut troligtvis att fastställas under första kvartalet. Därefter påbörjas valrörelsen och chanserna till debatt och förändringar av den bild som rapporten målar upp får anses som små. Så egentligen borde jag väl skriva insändare till tidningar istället för blogginlägg till en begränsad skara läsare. Men i oktober så bär det av mot Svalbard för en intensiv månad med doktorandkurser, utan att få se solen på nästan en månad. Innan dess så ska dessutom grunden till nästa artikel helst vara klar. Så jag får se hur tiden och ambitionen räcker till. Det är bara att konstatera, det är mycket nu.

Uppdatering: Svenska dagbladet skriver om övningarna och det gör även Cornucopia.

Annonser

Taggad: , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Det är mycket nuEndast för förryckta.

Meta